Csneakers
Image default
Marketing

Wat is robots.txt en hoe werkt het?

Robots.txt is een bestand op je website dat een belangrijke rol speelt in zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het bestand bepaalt welke pagina’s van je site moeten worden geïndexeerd door zoekmachines als Google en welke pagina’s niet. Door het gebruik van dit bestand kan je zoekmachineoptimalisatie aanzienlijk verbeteren. In deze blog gaan we verder in op de betekenis van robots.txt, hoe het werkt en waarom je moet investeren in het gebruik van robots.txt.

De betekenis van ‘robots.txt’

Een ‘robot.txt‘ bestand is een programma dat op je website geplaatst kan worden om de inhoud van je website te faciliteren of te beperken. Dit bestand wordt gebruikt om zoekmachines zoals Google te informeren over welke delen van de website wel of niet geïndexeerd moeten worden, en dus wel of niet in de zoekresultaten moeten verschijnen.

Hoe werkt robots.txt?

Robots.txt maakt gebruik van een eenvoudige structuur, namelijk ‘User-agent’ en ‘Disallow’. De ‘User-agent’ geeft hierbij aan welke zoekmachine van het protocol gebruik maakt en ‘Disallow’ geeft aan welke delen van de website niet geïndexeerd mogen worden door zoekmachines. Het is ook mogelijk om zoekmachines specifieke instructies te geven voor specifieke pagina’s.

De drie pijlers van robots.txt

In wezen heeft robots.txt drie belangrijke pijlers die het bestand sterk maken voor zoekmachineoptimalisatie. Alles begint met de functie van uitsluiting om te bepalen welke pagina’s niet geïndexeerd moeten worden. Ten tweede kan je specifieke zoekmachines informeren over welke pagina’s wel of niet geïndexeerd moeten worden. Als laatste is er nog de functie van ‘crawling delay’ waarmee je de snelheid van de bots kunt reguleren om te voorkomen dat je server bezwijkt onder de belasting.

Waarom je volgens ons moet investeren in robots.txt

Het gebruik van robots.txt biedt ontelbare voordelen voor SEO. Het laat Google weten wat wel of niet geïndexeerd moet worden, beschermt tegen duplicaat inhoud en zorgt voor een snellere website omdat de zoekmachine minder pagina’s hoeft te crawleren. Dit kan helpen bij het verbeteren van de zoekmachine ranking van je website en de zichtbaarheid ervan.

In het kort

Robots.txt is dus ontzettend nuttig in de wereld van zoekmachineoptimalisatie. Het helpt Google te begrijpen welke pagina’s op je website wel of niet moeten worden geïndexeerd. Het bestand heeft een eenvoudige structuur en is makkelijk in te stellen op je website. Het gebruik van robots.txt kan je SEO optimaliseren en de zoekmachine ranking van je website verbeteren.

Meest voorkomende vragen

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen over robots.txt:

1. Kan ik bepaalde pagina’s uitsluiten van de zoekmachineresultaten?
Ja, je kan bepaalde pagina’s uitsluiten van de zoekmachineresultaten door deze specifieke pagina’s in het bestand te vermelden.

2. Is robots.txt alleen voor Google?
Nee, robots.txt is niet alleen voor Google, maar het kan ook worden gebruikt voor andere zoekmachines zoals Bing, Yahoo en vele andere.

3. Is het gebruik van robots.txt moeilijk?
Nee, het gebruik van robots.txt is helemaal niet moeilijk. Het is een relatief eenvoudig bestand met een eenvoudige structuur.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat robots.txt een belangrijk bestand is voor zoekmachineoptimalisatie. Het laat beheerders van websites specifieke pagina’s uitsluiten van geïndexeerd worden door zoekmachines. Dat zorgt ervoor dat de pagina’s een hogere ranking krijgen, waardoor ze meer kans maken om bekeken te worden. Er zijn veel voordelen aan het gebruik van robots.txt waardoor het een aanrader is voor elke websitebeheerder om toe te passen op zijn website of webshop. Het kan helpen bij het verbeteren van de zoekmachine ranking en helpt zoekopdrachten te verfijnen op zoekresultaten pagina’s.