Csneakers
Image default
Mode en Kleding

Waarom is het belangrijk om sokken te dragen?

Waarom is het belangrijk om sokken te dragen?

De eerste bescherming rondom uw voeten, zijn de sokken. Een misvatting is dat sokken enkel voorkomen dat uw schoenen schuren en blaren voorkomen. Ze bieden namelijk uw voeten ideale ondersteuning door te helpen bij de temperatuur- en vochtbeheersing. 

Ook kunnen sokken een medische ondersteuning bieden. Leidt u aan neuropathie? Dan moet u altijd witte sokken dragen om open wonden aan uw voeten en enkel te detecteren.

Sokken voorkomen blaren

Ondanks dat het niet de enige reden is waarom u sokken moet dragen, is het wel een legitieme reden. Sokken voorkomen nou eenmaal het ontstaan van blaren. 

Hiervoor heeft u wel de juiste sokken nodig. U kunt zorgen dat u de juiste sokken kiest door de sokken te passen en ervoor te zorgen dat u de juiste maat kiest. Blaren ontstaan namelijk vaak uit wrijving en zijn het resultaat van het uit elkaar trekken van je huidlagen. Door een laag stof toe te voegen, zoals een sok, wordt de wrijving met uw huid aanzienlijk verminderd. 

De standaard (katoenen) sokken doen dit al jaren. Hedendaags worden er zelfs extra vullingen aangebracht op plaatsen waar de impact op de voeten het grootste is, om uw voet nog meer comfort te bieden.

Ook zijn er sokken met een dubbele laag stof. Deze dubbele laag minimaliseert de wrijving dermate, dat deze sokken vaak gebruikt worden onder extremere omstandigheden, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Deze sokken worden overigens ook gewoon alledaags gedragen.

Sokken zorgen voor minder infecties

De gemiddelde voet verliest dagelijks ongeveer 100 ml aan vocht. Transpiratie bevat erg veel bacteriën. Deze bacteriën kunnen zich perfect voortplanten in de warme, vochtige omgeving in uw schoenen.

Het dragen van sokken kan helpen bij het verminderen van de transpiratie. Hierdoor worden er minder bacteriën afgevoerd die zich voortplanten in uw schoenen. Dit vermindert uiteindelijk de kans op een infectie aan uw voeten.

Belangrijk is wel dat u uw sokken dagelijks verschoond. Gaat u sporten of heeft u overmatig gezweet? Verschoon dan uw sokken twee keer per dag. Niemand houdt tenslotte van natte voeten of stinkvoeten.

 

Wat gebeurt er als je schoenen zonder sokken draagt?

Draag je schoenen zonder sokken? Dan kan dit veel verschillende complicaties veroorzaken, waaronder:

Stinkende voeten

Stinkende voeten is misschien wel het meest opvallende kenmerk van het niet dragen van sokken in uw schoenen. Sokken zorgen er namelijk voor dat het zweet van de voeten worden geabsorbeerd. Zonder deze sokken, wordt het zweet niet afgevoerd en ontstaat er een onaangename geur, beter bekend als stinkvoeten.

Blaren

Zoals bovenstaand vermeld, kunt u blaren krijgen als u geen sokken draagt in uw schoenen. Sokken beschermen namelijk de huid van uw voeten tegen wrijving met de schoenen. Als je voet continu tegen de binnenkant van je schoen schuurt, kan dit blaren veroorzaken.

Voetschimmel

Voetschimmel is een ander type schimmel dat op uw voeten kan groeien. Voetschimmel is erg besmettelijk bij contact. Indien je schoenen past in de winkel, pas de schoenen dan altijd met een sok aan.

Ringwormen

Ringwormen zijn geen echte wormen, maar een soort schimmel dat op de huid groeit. Indien je geen sokken draagt, loop je het risico dat je ringwormen op je voeten krijgt. Deze schimmel kan zich snel verspreiden over je benen, dit is dus erg gevaarlijk.

Tot slot verpest het je schoenen

De meeste schoenen zijn tegenwoordig niet goedkoop. Draag je geen sokken? Dan komt al het vuil aan de onderkant van je voeten in je schoen terecht. Hierdoor kan de schoen van binnen uit sneller gaan slijten. Ook ziet dit er vaak niet fris uit, omdat de schoenen van iemand die geen sokken dragen vaak een zwarte en vieze zool hebben.

Dus: het dragen van sokken is erg belangrijk

Het dragen van sokken is dus belangrijker dan u in eerste instantie zou denken. Voorkomen is beter dan genezen, daarom raden wij u altijd aan om sokken te dragen. Of het nu sportsokken, gekke sokken of alledaagse sokken zijn maakt niet uit. Zolang het maar sokken zijn die goed passen, en optimale ondersteuning aan uw voeten bieden.

https://www.xpooos.com/nl/sokken/gekke-sokken/