Csneakers
Vervoer en transport

Werken als chauffeur exceptioneel transport

Wil je graag werken in een technische omgeving en houd je van vrachtwagen rijden? Dan is werken als chauffeur exceptioneel transport misschien iets voor jou.

 

Wat is exceptioneel transport?

Exceptioneel transport is het vervoer van hoge, zware, brede of lange lading die niet binnen de wettelijke kaders uitgevoerd kan worden. Specialistenwerk dus, waar in veel gevallen een ontheffing van de wegbeheerder(s) voor nodig is.  Deze transporten maken vaak alleen binnen bepaalde tijden plaatsvinden en moeten ze begeleid worden door een of meer transportbegeleiders.

Werken in exceptioneel transport

Exceptioneel transport is het vervoer van hoge, zware, brede of lange landing die niet binnen de wettelijk kaders uitgevoerd kan worden. Hierbij kun je denken aan het transport van brugdelen, machines, windmolenonderdelen en betonelementen. Wil je werken als chauffeur voor exceptioneel transport ben je zowel binnen als buiten Nederland werkzaam. Ook ben je vaak op rare werktijden aan het werk, want het bijzondere transport mag vaak alleen op bepaalde tijden plaatsvinden, die tijden vallen vaak buiten normale kantoortijden.

Opleiding chauffeur exceptioneel transport

Werken in het exceptioneel transport is niet voor iedereen weggelegd. Je moet er stevig voor in schoenen staan. Daarnaast is het erg specialistisch werk en daarom ook niet zoveel voor als werk in andere sectoren. Wil je gaan werken als chauffeur exceptioneel transport dan dien je in het bezit van rijbewijs CE. Speciale certificaten zijn niet perse nodig, maar je hebt wel meerdere jaren ervaring in transport nodig, voordat je aan de slag kan binnen dit type transport.  Je hebt in de meeste gevallen ook geen extra opleiding nodig als je aan de slag wilt als chauffeur exceptioneel transport. Toch bestaan er tegenwoordig wel speciale opleidingen voor het beroep chauffeur exceptioneel transport, omdat de werkzaamheden zo specifiek zijn. Je hebt bijvoorbeeld ook de speciale ontheffing of vergunning van de wegbeheerder nodig om exceptioneel transport uit te mogen voeren. Ondanks dat een chauffeur exceptioneel transport geen extra opleidingen hoeft te volgen zal dit beroep zeker niet geschikt zijn voor alle beroepschauffeurs, omdat de werkzaamheden om een ervaren chauffeur vragen die beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel.