Csneakers
Image default
Sport

Sportliefhebber? Dan is dit jouw droomberoep!

Je bent vaak in de fitnesszaal te vinden en ziet een man een squat maken met een verkeerde lichaamshouding. Direct loop je naar diegene toe en geeft op vriendelijke wijze aan dat zijn knieën bij het squatten niet voor de tenen uit mogen komen. En de rug recht moet blijven tijdens het doorzakken. De man die je hielp met de squathouding bedankt je voor jouw hulp! Hij kon het erg waarderen. Het geeft jou energie dat hij jouw hulp nuttig vond. Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal? Heb je er dan al ooit aan gedacht om een personal trainer opleiding te gaan volgen? Dan maak je van je hobby je beroep. Het is ontzettend leuk om dit beroep uit te oefenen. In dit blogartikel laten wij je zien wat hier allemaal komt kijken en hoe je een geschikte personal trainer opleiding kunt vinden.

Wat doe je als personal trainer?

Zoals je wellicht al weet helpt een personal trainer andere mensen bij het behalen van hun persoonlijke trainingsdoelen. Een personal trainer is een sportinstructeur, welke op een bepaalde sport gespecialiseerd kan zijn. Zo zijn er personal trainers die je begeleiden bij het boksen, atletiek en schaatsen. Echter zullen de meeste mensen direct denken aan een coach in de sportschool. Bij al deze sporten ben je als coach die één-op één traint een personal trainer. Waarbij je coacht en een plan maakt zodat je cliënt zijn of haar sportdoelstelling(en) kan behalen. De sportdoelstellingen zullen per persoon verschillend zijn. Daarnaast heeft niet iedereen dezelfde mindset en kunnen mensen anders reageren op trainingsintensiteit. Er is niet één trainingsmethode die tot succes leidt. Vind samen met je cliënt  de trainingsmethodieken waarmee vooruitgang wordt geboekt. Het personal trainerschap beperkt zich niet tot sport alleen, maar vaak ook gericht op voeding, spierherstel of hulp bij het herstellen van een blessure. De juiste voeding, een goed gepersonaliseerd sportschema en goede coachvaardigheden zullen een cliënt goed op weg helpen bij het bereiken van de sportdoelstelling!

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een personal trainer?

Als personal trainer ben je een coach voor andere mensen. Je moet het leuk vinden om trainer te zijn. Om kennis en tips te geven hoe iets beter kan worden gedaan. Maar op een manier dat het motiverend werkt voor je cliënt. Zelf veel sporten is iets anders dan andere mensen begeleiden. Een trainer moet motiveren en enthousiasme overbrengen. 

Wanneer je advies geeft, is het erg fijn dat dit overtuigend overkomt. Wanneer je een bepaalde trainingsmethodiek of opvatting niet overtuigend weet over te brengen, dan brengt dit je cliënt in onzekerheid of dit wel de juiste weg is om de vooropgestelde doelstellingen te behalen. 

Creativiteit is ook een eigenschap die door cliënten wordt gewaardeerd. Voldoende afwisseling in de trainingen en meedenken voor alternatieve mogelijkheden is erg fijn.

Welke opleiding volgen tot personal trainer?

Waar het bij sommige sportscholen niet direct nodig is om een diploma te halen, geeft het wel een kickstart wanneer je een personal trainer opleiding volgt. Kennis over trainings- en voedingsleer is essentieel om een goede personal trainer te worden. De opleiding fitness trainer A de startopleiding voor een carrière als personal trainer. Hierna kun je aanvullende trainingen doen waarbij je je kunt specialiseren naar je interesses! Kijk hier voor meer informatie over de opleiding fitness trainer a.

Gerelateerde artikelen

Waar moet je op letten bij het kopen van hardloopschoenen

Met een Kettler hometrainer is uw vet snel verbrand

Aan de slag met training spullen!