Csneakers
Image default
Sport

Waar moet je op letten bij het kopen van hardloopschoenen

Het aanbod aan hardloopschoenen is enorm en hierdoor kan het lastig zijn om schoenen te vinden die bij je passen. Of je nu net begint met hardlopen of deze sport al langer beoefent, een goede training begint met goede schoenen. Door te kiezen voor de juiste schoenen verklein je namelijk de kans op blessures en andere ongemakken, maar moet je nu precies op letten bij het kopen van nieuwe hardloopschoenen?

De juiste pasvorm bepalen

Weten welke schoenmaat je hebt, is niet voldoende om een goede hardloopschoen te kunnen kopen. Ten eerste komt de maatvoering van sportschoenen meestal niet overeen met die van confectieschoenen en ten tweede maken jouw voeten tijdens het hardlopen andere bewegingen dan wanneer je wandelt. Hardloopschoenen die voor jou goed zijn, hebben de juiste maat, de juiste pasvorm, zijn flexibel en zijn breed genoeg voor een comfortabele fit.

De juiste maat

De juiste maat van de schoenen bepaal je voornamelijk door te lopen en te voelen. De beste hardloopschoenen voor dames moeten goed aansluiten op de bovenkant van de voeten, maar ze mogen geen drukkend gevoel geven. De hiel mag daarentegen iets losser in de schoen zitten, maar ook niet zo los dat het irriteert. Het is belangrijk om wat beweegruimte te hebben binnen de schoen. Als je je duim achter je hiel in de schoen kunt plaatsen, dan heb je dit. Een schoen in de juiste maat kun je zonder al te veel moeite uittrekken, ook wanneer deze losjes geveterd is.

De juiste breedtemaat

Om comfortabel te kunnen hardlopen, moeten de schoenen breed genoeg zijn. Je kunt als vuistregel aanhouden dat je voorvoet ongeveer een halve centimeter speling heeft in de breedte. Beweeg je voorvoeten van links naar rechts in de schoen en controleer of je voet in aanraking komt met de rand van de binnenzool. Als dit het geval is, dan heb je een bredere schoen nodig.

De flexibiliteit van de schoen

Het is van groot belang dat de schoenen meebewegen met de bewegingen die jouw voeten maken tijdens het hardlopen. Let er dus op dat de schoenen die je wilt hebben op dezelfde punten kunnen buigen als waar jouw voeten dat doen tijdens een loopbeweging. Als het buigpunt van de schoenen niet overeenkomen met het buigpunt van je voeten, kun je vervelende klachten of zelfs een ontsteking krijgen.

Algemene tips

Als je hardloopschoenen gaat passen, doe dit dan aan het einde van de dag. Je voeten zullen iets meer opgezwollen zijn. Zo voorkom je dat je met te kleine schoenen thuiskomt. Ook is het belangrijk om de schoenen staand te passen in plaats van zittend, simpelweg omdat de stand van je voet anders is in een staande positie. Als je er zeker van wilt zijn dat je goede hardloopschoenen koopt, schroom dan niet om advies te vragen bij een hardloopspeciaalzaak. Het personeel weet precies op welke punten er moet worden gelet en kan desgewenst een loopanalyse uitvoeren, om de schoenen te vinden die passen bij jouw bewegingen en hardloopstijl.