Csneakers
Image default
Aanbiedingen

Hoe kies ik het beste kattenvoer voor mijn binnenkat?

Hoe kies ik het beste kattenvoer voor mijn binnenkat?

Binnenkatten hebben andere voedingsbehoeften dan katten die het grootste deel van hun tijd buiten doorbrengen. Buitenkatten besteden veel energie aan jagen en rondsluipen in hun territorium, terwijl binnenkatten, behalve af en toe een nachtelijke zoöp, hun tijd besteden aan dutten. Wat is belangrijk om op te letten bij het kiezen van voer voor binnenkatten? Wij hebben de antwoorden hier.

Zoek voeding met eiwit als eerste ingrediënt

Wist u dat katten obligate carnivoren zijn? Ze moeten vlees of vis eten om de voedingsstoffen binnen te krijgen die essentieel zijn voor hun functioneren. Met dit in gedachten kunt u het beste kattenvoer kiezen waarbij het eiwit bovenaan de ingrediëntenlijst staat. Dierlijke bijproducten kunnen zowel van vlees als van vis afkomstig zijn, en beide hebben voordelen voor uw kat. Het is niet aan te raden om een kat op een vegetarisch of veganistisch dieet te zetten. Katten hebben een dieet nodig met veel eiwitten en weinig koolhydraten, en een carnivoor dieet voorziet hen hierin.

Ga voor in de handel verkrijgbaar voedsel

Je zou kunnen denken dat het grillen van een verse zalmmoot voor kleine Felix de beste manier is om ze de voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben, maar dat is niet noodzakelijkerwijs het geval. De commerciële kattenvoerindustrie is streng gereguleerd en al het kattenvoer moet voldoen aan de minimale voedingsbehoeften van een kat. Als u kiest voor commercieel kattenvoer, weet u zeker dat uw kat alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.

Lees het etiket

Net als bij mensenvoer, moet kattenvoer de ingrediënten en voedingsinformatie vermelden. En net als bij mensenvoer, kunt u veel vertellen over merken kattenvoer op basis van de ingrediënten. Negeer de opvallende etiketten en ga direct naar de achterkant van de verpakking om de ingrediënten te leren kennen. Zijn de eerste paar ingrediënten woorden die je niet eens kunt uitspreken? Of zijn de eerste paar ingrediënten dierlijke eiwitten en groenten? Als eiwit bovenaan de lijst staat en u de meeste ingrediënten kunt herkennen, dan is dat kattenvoer waarschijnlijk een goede optie.

Nat- of droogvoer? 

Natvoer

Natvoer uit blik is een goede optie voor alle binnenkatten, vooral voor kittens of oudere katten die nog niet al hun tanden hebben. Het is zacht, vochtig en gemakkelijk te kauwen. Natvoer bestaat voor 70% tot 80% uit water, dus het is ook zeer hydraterend. Dit maakt het een goede keuze voor katten met een sterke afkeer van het drinken van water. Bovendien is het gemakkelijk om een voorraad natvoer aan te leggen; afgesloten natvoer blijft langer vers op de plank staan dan droogvoer.

Droogvoer

Droogvoer is een goede optie voor een kat die een kieskeurige eter is. Droge brokjes zijn bedekt met dierlijk vet en zijn daarom smakelijker voor katachtigen. In tegenstelling tot natvoer hoeft droogvoer na opening niet in de koelkast te worden bewaard en kan het de hele dag of zelfs de hele nacht buiten blijven staan. Voor sommige katten kunnen droge, knapperige brokjes echter moeilijk te kauwen en nog moeilijker te verteren zijn.

Waarom niet beide?

Nou, waarom niet? Als het in uw budget past om twee soorten voer voor uw kat te kopen, dan is het mengen van nat- en droogvoer een goede optie. U krijgt dan het beste van twee werelden: de smaak van de droge brokjes, met het watergehalte en de smakelijkheid van natvoer.

 Bovendien, als uw kat graag graast, kunt u de hele dag droogvoer laten staan en alleen tijdens het eten nieuw natvoer geven. Het gebruik van beide soorten voer is gunstig, omdat het meeste natvoer in de koelkast moet worden bewaard en niet te lang buiten kan staan, maar droogvoer is veel handiger.

Als u er maar één moet kiezen…

Als u een budget hebt of geen zin hebt in het gedoe van twee verschillende soorten voer, dan kunt u beter natvoer kiezen dan droogvoer. De redenering hierachter heeft te maken met de voedingssamenstelling van droog- versus natvoer.

Natvoer bevat veel eiwitten, weinig koolhydraten, en ergens in het midden wat vet betreft, afhankelijk van het merk. Droge brokken bevatten veel koolhydraten en vet, en ergens in het midden tot lage eind van eiwit, afhankelijk van het merk. Dit is belangrijk omdat wordt aanbevolen dat de voeding van een kat voor ten minste 50% uit eiwit bestaat, en dit aantal is nog hoger voor actieve buitenkatten.

Aan de andere kant zou minder dan 10% van de voeding van een kat uit koolhydraten moeten bestaan. Een kat die alleen droogvoer krijgt, loopt een groter risico op overgewicht en eiwittekorten door het gebrek aan eiwit en het hoge koolhydratengehalte.