Csneakers
Bedrijven

De herkomst van de exotische dahlia en calla

Weet jij precies waar de dahlia en calla vandaan komen? De meeste bloemen die je tegenwoordig in de tuin vindt, komen van origine helemaal niet voor in Nederland en soms zelfs helemaal niet in Europa. Dat is ook het geval met de dahlia en calla. Deze exoten groeiden van origine op plekken ver bij ons vandaan. Handelaren en botanisten die deze bloemen ontdekten, vonden ze zo prachtig dat zij ze meenamen naar andere plekken. Zo kwamen deze bloemen via Zuid-Europa uiteindelijk ook in Nederland terecht. Wanneer je de geschiedenis van de bloemen kent, maakt dat ze natuurlijk nog net wat specialer wanneer je ze in je tuin ziet staan.

De dahlia stamt uit Mexico

De dahlia komt van origine uit Mexico. Omstreeks 1800, toen Europeanen Amerika begonnen te koloniseren, kwamen zij deze bloem op het spoor. Het was een Zweed, Andreas Dahl, die de bloem in Europe introduceerde. Hier komt de naam dahlia vandaan. De bloem heeft van origine een kenmerkende bolvorm, maar na de import in Europa zijn er diverse soorten van de dahlia gekweekt. Je kunt ze nu krijgen in tal van kleuren en vormen. Het is een van de meest veelzijdige bloemen die je kunt vinden.

De calla werd ontdekt in Afrika

De calla is een andere bloem die tijdens ontdekkingsreizen van Europeanen werd ontdekt. In dit geval was het een Italiaan die de bloem voor het eerst meenam uit de zuidelijke delen van Afrika. In tegenstelling tot veel andere bloemen die uit deze gebieden komen, kan de calla ook prima in een kouder klimaat overleven. Zolang de bloem maar voldoende vocht krijgt, zal hij ook in Nederland prima gedijen: zelfs een hele zomer lang.

Ook in jouw tuin

Ook jij kunt je tuin verfraaien met prachtige dahlia’s en calla’s. Je kunt de bollen eenvoudig online bestellen, onder andere op Bulbs4you.